Kolföreningar i livsmedel

Syfte: att upphetta livsmedel med en brännare för att undersöka hur påverkas. 

Hypotes:Jag tror att allt som har kol i sig kommer bli svart.

Material:Trefot, brännare, livsmedel, tändstickor, tång.

Utförande:Börja med att sätta på brännaren och sen tar man ett livsmedel i taget. Vi höll livsmedlet över brännaren med en tång och om det var något som smälte så vinklade vi brännaren lite så att det inte skulle droppa ner i brännare.

Resultat:

Pannbiff

Det fräser, bubblar, glöder och brinner. Den blir svart.

Knäckebröd

Brinner med gul låga. Det blir svart

Fläsksvål

Fräser och brinner med stor låga. Det blir svart. Krympte

Äpple

Det kokar. Kanterna blir svarta, mjuknar.

Tuggummi

Det smälter. Det blir svart.

Pasta

Det brinner och blir svart.

Riskaka

Det brinner med hög låga och blir svart.

Ost

Det smälter, bubblar, brinner och blir svart.

Popcornmajs

Det sväller, brinner och blir svart.

Gelégodis

Det kokar,smälter, brinner och blir svart.

Slutsats:

Som man kan se i resultatet blir allt svart. Att det blir svart beror på att allt kol och är en kolförening, eftersom kol är svart så blir allt som man eldar som har kol i sig blir svart.

Man kan också se att det som har det minsta lite vatten i sig börjar koka och tex osten smälter. Eftersom att koldioxiden kommer från atmosfären, från oss människor och förbränningar. Växterna ta in koldioxid och utgör syre och socker.

Tex:

Pannbiffen: Efter som att det finns koldioxid i växterna grisarna äter så får deras kött i sig lite koldioxid.


Lämna en kommentar