Syfte: att upphetta livsmedel med en brännare för att undersöka hur påverkas.
Hypotes:Jag tror att allt som har kol i sig kommer bli svart.
Material:Trefot, brännare, livsmedel, tändstickor, tång.
Utförande:Börja med att sätta på brännaren och sen tar man ett livsmedel i taget. Vi höll livsmedlet över brännaren med en tång och om det var något som smälte så vinklade vi brännaren lite så att det inte skulle droppa ner i brännare.
Resultat:
Pannbiff |
Det fräser, bubblar, glöder och brinner. Den blir svart. |
Knäckebröd |
Brinner med gul låga. Det blir svart |
Fläsksvål |
Fräser och brinner med stor låga. Det blir svart. Krympte |
Äpple |
Det kokar. Kanterna blir svarta, mjuknar.
|
Tuggummi |
Det smälter. Det blir svart. |
Pasta |
Det brinner och blir svart. |
Riskaka |
Det brinner med hög låga och blir svart. |
Ost |
Det smälter, bubblar, brinner och blir svart. |
Popcornmajs |
Det sväller, brinner och blir svart. |
Gelégodis |
Det kokar,smälter, brinner och blir svart. |
Slutsats:
Som man kan se i resultatet blir allt svart. Att det blir svart beror på att allt kol och är en kolförening, eftersom kol är svart så blir allt som man eldar som har kol i sig blir svart.
Man kan också se att det som har det minsta lite vatten i sig börjar koka och tex osten smälter. Eftersom att koldioxiden kommer från atmosfären, från oss människor och förbränningar. Växterna ta in koldioxid och utgör syre och socker.
Tex:
Pannbiffen: Efter som att det finns koldioxid i växterna grisarna äter så får deras kött i sig lite koldioxid.